Overige links

Uitslag Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie
www.aquashot.nl

Cathay Pacific stopt haaienvinnen transport
news.yahoo.com

Gray’s reef film festival 20-23 September
graysreef.noaa.gov

Zoekkaart Nederlandse zeenaaktslakken
facebook.com

Zelf leuk duiknieuws?
Laat het ons weten per email

Biologie

Kreeftachtigen / Crustacea

Kreeftachtigen vormen een onderdeel van de geleedpotige dieren. De bekendste hiervan zijn de tienpotigen (Decapoda) zoals de kreeften, krabben en garnalen.
In sommige gevallen kan het overigens ook een pootje minder zijn. Een nuttige overeenkomst binnen deze groep is het doelbewust verliezen van één van de ledematen om op deze manier aan een vijand te kunnen ontkomen. Zo’n poot of schaar zal binnen enkele verschalingen weer zijn aangegroeid.

Het verschalen is binnen deze groep ook noodzakelijk. Hun harde schild welke voornamelijk bestaat uit chitine vormt een uitstekende bescherming tegen vijanden maar heeft ook een groot nadeel, het is namelijk niet in staat om gelijke tred te houden met de groei van het lichaam.
Daarom zal hij regelmatig zijn oude, te krap geworden jasje moeten verlaten. Een krab kruipt daarbij achterwaarts uit zijn oude behuizing en een kreeft verlaat aan de voorkant zijn oude schild. In deze fase is het dier erg kwetsbaar en zal zich een poosje schuil houden.

Het lichaam is te verdelen in kop, borst en achterlijf, maar bij heel wat kreeftachtigen zijn één of meer borstsegmenten met de kop vergroeid tot een aaneengesloten kopborststuk. De daardoor sterk beperkte beweeglijkheid wordt veelal gedeeltelijk gecompenseerd door de gesteelde, beweeglijke ogen. Evenals insekten hebben kreeftachtigen zogeheten facetogen (samengestelde ogen).


Kreeften / Nephropidae

Kreeften hebben aan het begin van hun lijf twee grote scharen. Die scharen zijn verschillend van vorm. De ene is knobbelig en wordt gebruikt om eten mee te kraken. De andere schaar is rechter en veel scherper en wordt gebruikt om mee te knippen.

Na de scharen komen de looppoten. Aan de poten, onder het pantser, zitten kieuwen vast. Wanneer de kreeft meer loopt heeft hij meer zuurstof nodig. Dat komt mooi uit want de kieuwen bewegen met het lopen mee en kunnen daardoor ook meer zuurstof uit het water halen. Bij kreeften steekt het achterlijf naar achteren, dit in tegenstelling tot de krabben bij wie het achterstuk naar voren geklapt is en zich onder het lichaam bevindt.

Door een natuurlijk biologisch proces verschalen kreeften. Door de groei wordt het pantser te klein. De kreeft ‘kruipt’ uit het zacht geworden harnas en er groeit een nieuw pantser aan. Zodra dit proces in gang is gezet is deze kreeft kwetsbaar. De kreeften zijn onderverdeeld in een tweetal families:

Kreeften - Astacidea
Hermietkreeften & verwanten - Anomura